Kako instalirati Windows 10 Vodič korak po korak
Uncategorized

Kako instalirati Windows 10 Vodič korak po korak

Rate this post

Kako instalirati Windows 10 Ovaj vodič će vas provesti kroz korake instaliranja Windows 10 na vaš računar, od preuzimanja softvera do završetka instalacije.

Uvod:

Instaliranje novog operativnog sistema na vašem računaru može biti težak zadatak, posebno ako niste upoznati sa procedurom. Sa Windows 10, međutim, proces je relativno jednostavan i može se završiti za nekoliko minuta. Provest ćemo vas kroz korake instaliranja Windows 10, od preuzimanja softvera do završetka procesa instalacije, u ovom vodiču. Bilo da instalirate Windows 10 po prvi put ili vršite nadogradnju sa prethodne verzije, ovaj vodič će vam pomoći da brzo i jednostavno obavite posao.

Korak 1: Preuzmite Windows 10.

Preuzimanje softvera je prvi korak u instaliranju Windows 10. Da biste to učinili, idite na Microsoft web stranicu i kliknite na dugme “Preuzmi Windows 10”. Od vas će tada biti zatraženo da unesete svoj ključ proizvoda, koji je jednokratni kod potreban za aktivaciju softvera. Ako ste već kupili ključ proizvoda, unesite ga sada. Ako ne, ključ proizvoda možete dobiti od lokalnog prodavca ili na mreži.

Korak 2: Kreirajte USB disk za pokretanje

Nakon što preuzmete softver, sljedeći korak je kreiranje USB diska za pokretanje. Ovo će vam omogućiti da pokrenete računar sa USB drajva, što je neophodno za završetak procesa instalacije. Da biste kreirali USB disk za pokretanje, trebat će vam USB disk s najmanje 8 GB prostora za pohranu i alat kao što je Windows USB/DVD alat za preuzimanje. Jednostavno slijedite upute da kreirate USB drajv za pokretanje, a zatim ga umetnite u računar.

Korak 3: Pokrenite računar sa USB diska.

Nakon što ste kreirali USB drajv za pokretanje, sledeći korak je da pokrenete računar sa njega. Da biste to uradili, ponovo pokrenite računar i pritisnite odgovarajući taster dok se računar pokreće da biste ušli u meni za pokretanje. Taster koji morate pritisnuti zavisi od vašeg računara, ali obično je to jedan od funkcijskih tastera (F1, F2, F12, itd.). Potražite poruku “Pritisnite [taster] da uđete u meni za pokretanje” na ekranu.

Korak 4: Pokrenite proceduru instalacije

Sada možete započeti proces instalacije sa računarom koji je pokrenut sa USB diska. Od vas će se tražiti da odaberete jezik, vrijeme i format valute, te raspored tastature. Nakon što ste odabrali, kliknite na dugme “Dalje”. Od vas će tada biti zatraženo da instalirate Windows 10. Da biste završili instalaciju, jednostavno slijedite upute.

Korak 5: Instalirajte i aktivirajte Windows 10.

Nakon što se instalacija završi, morate aktivirati svoju kopiju Windows 10. Unesite šifru proizvoda koju ste trebali dobiti kada ste kupili softver. Ako niste dobili ključ proizvoda, možete ga nabaviti od lokalnog prodavca ili na mreži. Vaša kopija Windows 10 će biti aktivirana i spremna za upotrebu kada unesete ključ proizvoda.

Mogu li da instaliram Windows 10 na više računara?

Da, možete instalirati Windows 10 na više računara, ali svaki računar će zahtijevati jedinstveni ključ proizvoda.

Mogu li da instaliram Windows 10 na svoj stari računar?

Određuje se prema specifikacijama vašeg računara. Da vidite da li je vaš računar kompatibilan sa Windows 10, idite na Microsoft veb lokaciju i unesite specifikacije vašeg računara.

Mogu li nadograditi sa Windows 7 ili Windows 8 na Windows 10?

Korisnici Windows 7 i Windows 8 mogu izvršiti nadogradnju na Windows 10. Međutim, ako je vaš trenutni operativni sistem zastario ili ako imate problema s kompatibilnošću, možda ćete morati izvršiti čistu instalaciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *